Zgodnie z Rozporządzeniem PEiR NR 1169/2011 z dnia 25.10.2011 Informujemy , że w jadłospisie występują substancje lub    produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

                                                                                                                          JADŁOSPIS  DEKADOWY     24. 03.2025r.- 28.03.2025r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

ZUPA +PODWIECZOREK

 

DRUGIE   DANIE

Poniedziałek

24-03-2025r.

 

Pieczywo kukurydziano- pszenne (zawiera: pszenicę)30g z masłem (zawiera: mleko) 4g, jajecznica ze szczypiorkiem (zawiera: jaja) 30g, brokuł 15g,  marchewka 15g.

 

Herbata malinowa z cytryną 200ml.  

Krupnik z ziemniakami i natką pietruszki (zawiera: seler) 250ml.

Mus z truskawek 150g, świder kukurydziany 1 sztuka

 

Woda do picia 200ml.

Ziemniaki purée (zawiera: mleko) 130g, kotlet schabowy (zawiera: pszenicę, jaja) 60g, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i pora 60g.

 

Kompot z owoców leśnych 200ml.

Wtorek

25-03-2025r.

 

 

Zupa mleczna: kasza manna (zawiera: mleko, pszenicę) 200g, bułka razowa (zawiera: pszenicę, żyto) 30g z masłem (zawiera: mleko) 4g, konfiturą żurawinową 20g, ogórek gruntowy 15g.

 

Herbata z cytryną 200ml.

Zupa kalafiorowa z ryżem i koperkiem (zawiera: seler) 250ml.

Ciasto drożdżowe z kruszonką (zawiera: pszenicę, mleko 2%, jaja)150g

 

Woda do picia 200ml

 

Placki z cukinii, marchewki, selera, ziemniaka, pora, cebuli (zawiera: pszenicę, jaja) 180g jogurt grecki (zawiera: mleko) 60g.

 

 

Sok z pomarańczy i jabłka 200ml.

Środa

26-03-2025r.

Pieczywo orkiszowe (zawiera: pszenicę) 30g z masłem (zawiera: mleko )4g, pasztetem drobiowym 30g, rzodkiewką 15g i ogórkiem zielonym 15g, jabłko 1 sztuka.

 

Kakao (zawiera: mleko 2%)  200ml.

Zupa z cieciorki z ziemniakami i majerankiem (zawiera: seler) 250ml.

Racuch (zawiera: pszenicę, mleko, jaja) z serem białym (zawiera: mleko) i granatem150g

 

Woda do picia 200ml.

Makaron penne (zawiera: pszenicę) 130g z piersią kurczaka 60g w sosem brokułowym na mleku kokosowym 50g, marchew blanszowana 60g.

 

Kompot z czarnej porzeczki 200ml.

Czwartek

27-03-2025r.

Zupa mleczna: granola z suszonymi wiśniami (zawiera: mleko, pszenica) 200g, chałka (zawiera: pszenicę) 30g z masłem (zawiera: mleko) 4g, kalarepa 15g, gruszka 15g, banan 1 szt.

 

Herbata zielona 200ml.

Krem z pomidora z grzankami czosnkowym (zawiera: pszenicę, seler)250ml.

Sałatka z kaszą pęczak, truskawkami, borówkami (zawiera: jęczmień) i miodem lipowym 150g.

 

Woda do picia 200ml.

 

Ziemniaki pieczone 130g, dorsz w panierce z płatków kukurydzianych (zawiera: rybę) 60g,  marchew z groszkiem  60g.

 

Smoothie z natki pietruszki, kiwi, szpinaku i jabłka 200ml.

 

 

 

Piątek

28-03-2025r.

Pieczywo razowe (zawiera: pszenicę, żyto) 30g z masłem (zawiera: mleko) 4g, twarożek (zawiera: mleko)35g szczypiorek, brokuł 15g, ogórek zielony 15g.

 

Kakao (zawiera: mleko2%) 200ml.

Kapuśniak z ziemniakami (zawiera: seler)  250ml.

Mandarynka 1 sztuka.

 

Woda do picia 200ml.

Risotto 180g z udźcem indyka 60g z fasolką szparagową mix, marchewką, porem 60g, sos jogurtowy (zawiera: mleko) 50g.

 

Lemoniada z cytryny i mięty 200ml.

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z Regulaminem 116. Alergeny występujące w produktach: zboża zawierające gluten, soje, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, sezam, orzechy. Każda potrawa może zawierać śladowe ilości wyżej wymienionych alergenów. Jadłospis tygodniowy może ulec zmianie z powodów technologicznych i przypadków losowych

Zgodnie z Rozporządzeniem PEiR NR 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. Informujemy, że w jadłospisie występują substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

                                                                                                                                  JADŁOSPIS    17.03 2025r.- 21.03.2025r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

ZUPA +PODWIECZOREK

 

DRUGIE   DANIE

Poniedziałek

17-03-2025r.

 

Pieczywo orkiszowe (zawiera: pszenicę)30g z masłem (zawiera: mleko) 4g, krakowską suchą 20g, ogórkiem gruntowy 15g, papryką ramiro 15g, marchewka 15g.

 

Herbata z czystka z cytryną 200ml.  

Kapuśniak z ziemniakami (zawiera: seler) 250ml.

Budyniowy duet malinowo- czekoladowy (zawiera: mleko)150g.

 

Woda do picia 200ml.

Ziemniaki purée (zawiera: mleko) 130g, jajko sadzone 60g, fasolka szparagowa blanszowana 60g.

 

Kompot owocowy 200ml.

Wtorek

18-03-2025r.

 

 

Zupa mleczna: jaglanka (zawiera: mleko) Bułka razowa (zawiera: pszenicę, żyto) 30g z masłem (zawiera: mleko) 4g, powidła śliwkowe- własny wyrób 20g, brokuł 15g.

 

Herbata z kwiatu głogu 200ml.

Żurek z ziemniakami i  chrzanem (zawiera: seler, żyto) 250ml.

Tost z mozzarellą i szpinakiem (zawiera: pszenicę, mleko)150g

 

Woda do picia 200ml

 

Makaron spaghetti (zawiera: pszenicę) 180g z sosem bolońskim: łopatka wieprzowa, włoszczyzna, pomidory 60g, róże kalafiora 60g

 

 

Lemoniada cytrynowo- miętowa 200ml.

Środa

19-03-2025r.

Pieczywo kukurydziano- pszenne (zawiera: pszenicę) 30g z masłem (zawiera: mleko), tuńczykiem (zawiera: rybę) 20g, rzodkiewką 15g i szczypiorkiem, kalarepa 15g.

 

Kawa inka (zawiera: mleko 2%, jęczmień, żyto)  200ml.

Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami (zawiera: seler) i ziołami prowansalskimi 250ml.

Kasza kuskus (zawiera: pszenicę) z prażonymi gruszkami, jabłkami i cynamonem 150g

 

Woda do picia 200ml.

Talarki z ziemniaka 130g,  pieczone polędwiczki z fileta kurczaka soute 60g sałata z jogurtem greckim (zawiera: mleko) 60g.

 

Sok z pomarańczy 200ml.

Czwartek

20-03-2025r.

Zupa mleczna: owsianka (zawiera: mleko, owies) 200g, pieczywo pszenne (zawiera: pszenicę) 30g z masłem (zawiera: mleko) 4g, musem z pomarańczy i mango z imbirem 20g, banan 1 szt.

 

Herbata z pigwy i pokrzywy 200ml.

Zupa jarzynowa z groszkiem zielonym (zawiera: seler)250ml.

Kisiel żurawinowo- malinowy 150g, wafel ryżowy 1 szt.

 

Woda do picia 200ml.

 

Kasza pęczak (zawiera: jęczmień) 180g , pulpet z dorsza (zawiera: rybę) 60g w sosie koperkowym 50g, surówka z buraka, kukurydzy i pora 60g.

 

Kompot wiśniowy 200ml.

 

 

 

Piątek

21-03-2025r.

Pieczywo żytnie (zawiera: żyto) 30g z masłem (zawiera: mleko) 4g, serem żółtym (zawiera: mleko)35g talerz warzyw: plastry buraka pieczone 20g, ogórek gruntowy 20g, papryka 20g, szpinak baby.

 

Kakao (zawiera: mleko2%) 200ml.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (zawiera: seler)  250ml.

Ciasto kruche z jabłkami (zawiera: mleko 2%, pszenicę, jaja) 1 kawałek ciasta 150g

 

Woda do picia 200ml.

Risotto 180g z warzywami: marchew, cukinia, por, cebula, brokułowe róże 50g  z falafelem z cieciorki 60g, dip czosnkowo- ziołowy (zawiera: mleko) 50g.

 

Sok z jabłka i imbiru 200ml.

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z Rozporządzeniem 116/2011. Alergeny występujące w produktach : zboża zawierające gluten, soje, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, sezam, orzechy. Każda potrawa może zawierać śladowe ilości wyżej wymienionych alergenów .Jadłospis tygodniowy może ulec zmianie z powodów technologicznych i przypadków losowych

JADŁOSPIS    10. 02.2025r.- 14.02.2025r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

ZUPA +PODWIECZOREK

 

DRUGIE   DANIE

Poniedziałek

10-02-2025r.

 

 

 

Pieczywo mieszane (gluten) z masłem (mleko), serem żółtym goudą (mleko), papryką ramiro i szczypiorkiem.

 

Mleko owsiane.  

 

 

Zupa z dorsza (seler, ryba) z makaronem muszelka (gluten) i koperkiem.

Sałatka owocowa: jabłko, banan, ananas, śliwka suszona.

Woda do picia.

 

Placki ziemniaczane (gluten, jaja)  z cukinią brunoise, czerwoną cebulą i marchew z groszkiem  na mleku kokosowym.

Kompot z owoców leśnych.

Wtorek

11-02-2025r.

 

 

 

Zupa mleczna: płatki zbożowe  (mleko, gluten), pieczywo orkiszowe z czarnuszką (gluten) z masłem (mleko), powidła ze śliwek węgierek, kalarepa.

Herbata z granatem.

 

Krupnik (seler) z ziemniakami i natką pietruszki.

Pizzerka z cukinią i mozzarellą (gluten, mleko).

 Woda do picia

 

Makaron penne (gluten), sos bolognese: łopatka wieprzowo- wołowa, marchew, seler, pietruszka, por, czosnek, pomidor, oregano.

 Napój herbaciany z maliną i cytryną.

Środa

12-02-2025r.

 

 

Pieczywo żytnio- pszenne ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko), tuńczykiem (ryba), pomidorem i szpinakiem baby, gruszka.

Kakao (mleko).

 

 

Krem z kalafiora (seler) z grzankami czosnkowymi (gluten).

Mandarynka.

Woda do picia.

 

Ziemniaki puree, kotlet mielony, (gluten, jaja) surówka z kapusty, marchewki i pora.   

 Kompot truskawkowy.

Czwartek

13-02-2025r.

 

 

Zupa mleczna: płatki ryżowe (mleko), chałka- własny wyrób (gluten) z masłem (mleko), miodem słonecznikowym, jabłko.

Herbata earl grey z cytryną i pomarańczą.

 

 

 

Kapuśniak  (seler) z ziemniakami i kminem rzymskim.

Mini pączki pieczone w piecu (gluten, jaja, mleko).

Woda do picia.

 

 

Kaszotto (gluten) z warzywami: brokuł mini, marchew i por z szynką wieprzową w sosie białym- beszamel z nutą chrzanu (mleko).

Sok z jabłek i imbiru

Piątek

14-02-2025r.

 

 

Kanapka z pieczywa pszennego (gluten) z masłem (mleko), szynką pieczoną, ogórkiem zielonym i papryką,  marchewka.

Herbata malinowa z imbirem.

 

 

 

Zupa grochowa(seler) z ziemniakami i majerankiem.

Paluch z czarnym sezamem, czarnuszką i babką jajowatą (gluten).

Woda do picia.

 

Naleśnik z serem białym (gluten, jaja, mleko) z sosem z czarnej porzeczki i maliny.

Smoothie z banana, kiwi, natki pietruszki i szpinaku.

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z Regulaminem 116. Alergeny występujące w produktach: zboża zawierające gluten, soje, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, sezam, orzechy. Każda potrawa może zawierać śladowe ilości wyżej wymienionych alergenów. Jadłospis tygodniowy może ulec zmianie z powodów technologicznych i przypadków losowych.